Helsebrød

Vi blir fremdeles rent overveldet når vi ser våre brød trille omkring i handlekurver i de fleste dagligvarebutikkene i Nordland, på tur hjem til så mange mennesker. Det var langt i fra det vi forventet da hele brødhistorien startet.

 

Historien begynte med at Trine, etter å ha hatt en svært syk og sliten klient inne for ernæringsterapi, fortvilte over at det ikke fantes egnede brød til henne i dagligvarebutikken.  Trine tenkte at om det var noen som burde slippe å bake brød selv, så var det denne slitne kvinnen. Situasjonen var den samme for flere av hennes andre klienter – de trengte et annet type brød enn det som var tilgjengelig i dagligvarehandelen.

 

Trine hadde 15 minutter ledig før neste avtale og grep spontant telefonen og ringte Bakeriet. Her presenterte hun problemstillingen og spurte om de kunne produsere noen brød på hennes oppskrifter og gjøre dem tilgjengelig hos én dagligvarebutikk i Mo i Rana. Forslaget ble tatt godt mottatt og Trine fikk beskjed om at saken skulle bringes videre.

 

Kort tid senere fikk hun en telefon fra en svært entusiastisk markedssjef Tina Østrem fra Bakeriet, som gjerne ville ha et møte med henne. Tina antydet at et eventuelt samarbeid om produksjon og salg ville innebære at brødene ble solgt til flere butikker i Mo i Rana, kanskje også andre byer. En liten sak var raskt i ferd med å vokse seg til en stor.

 

Nå, noen år senere, er våre brød Spelt med havre og Frøknekkebrød tilgjengelig i alle byer hvor Bakeriet leverer, som er de fleste dagligvarebutikker i Nordland. Det jobbes kontinuerlig med å få brødene tilgjengelig i andre byer. Vi er stolte og glade for at vi kan bidra til god helse og matglede hos så mange.

 

Da Trine laget oppskriftene var de ment å dekke mange av hennes klienters helsebehov. Samtidig var det viktig at de skulle smake godt. Under forteller hun litt mer om tanken bak de to brødene.

 

OM Spelt med havre
Flere helseplager synes å forverres av hvete i kosten, og Trine har gjennom sin klinikkpraksis erfart at særlig atopikere og de med fibromyalgi kan bedre sin helsetilstand om de erstatter hveteprodukter med tilsvarende laget av andre kornsorter. Det var deres behov Trine hadde i tankene da oppskriften ble utviket.

 

Kornsorten spelt ble et naturlig valg som hovedingrediens i brødet da det har tilsvarende smak og bakeegenskaper som hvete. Siden mange atopikere er barn har Trine jobbet frem en oppskrift som gir et lyst og lett brød uten frø og hele kjerner, og likevel hovedsakelig består av næringsrikt fullkornsmel. Brødet er dessuten langtidshevet kaldt med svært lite gjær, noe som gjør at næringsstoffene i brødet blir lettere opptakelig. Brødets sammensetning og fremstillingsmetode gjør også brødet lett fordøyelig. Mange gir oss derfor tilbakemeldingen at brødet er godt for magen. Spelt med havre ser ut som og smaker som et hjemmebakt brød.

 

Spelt med havre tilhører TD-metodens Mager-tallerken.

 

OM Frøknekkebrø
Som Trine beskriver i boken Lettere – slank med fornuft er måltider som kombinerer mye fett og mye karbohydrater ikke vektreduserende. Om slike måltider spises ofte nok er de tvert i mot vektøkende. Mange av frøknekkebrødene som finnes i dagligvarehandelen har nettopp denne kombinasjonen av mye fett (fete frø) og mye karbohydrater (korn). Trine utviklet derfor oppskriften til Frøknekkebrød for å gjøre det enklere å finne et frøknekkebrød med så lite karbohydrater at det kunne brukes i et vektreduserende kosthold som inkluderte fete matvarer. Karbohydratmengden i Frøknekkebrød er faktisk så lav som 3,4 gram per 100 gram. Det har også fått sertifikat fra Norsk Cøliakiforening og kan derfor spises av de med Cøliaki.

 

Frøknekkebrød tilhører TD-metodens Fet-tallerken.

 

Frøknekkebrød – Rett hjem
Frøknekkebrødene kan bestilles for hjemmelevering her: 

 

Her kan du se en kort video fra Trine om brødserien

 

… så langt så godt.

Vi ønsker deg gode matstunder og og god helse.

 

Alle oss i NLP Coach Team og Bakeriet